-
Copiii care se joacă cu piese LEGO dezvoltă abilități practice
Piesele de LEGO™ și jocurile construibile pot schimba felul în care copiii gândesc, le stimulează creativitatea și formează abilități esențiale precum cele motrice și de coordonare.
De un lucru trebuie să fiți siguri și anume că joaca cu LEGO îi ajută deja pe micuți să se pregătească pentru un viitor strălucit în condițiile în care se pune accent pe stiințe, tehnologie, matematică și inginerie. Un interes pentru LEGO se traduce direct printr-o carieră promițătoare.
Mai mult, copiii pot folosi aceste jocuri în scenariile lor imaginare şi există dovezi că între construcţiile complexe din copilărie şi abilităţile avansate în calcul matematic în perioada adultă există o strânsă legătură.
Abilități pe care le dobândesc copiii atunci când se joacă cu LEGO
Le dezvoltă creativitatea
Deși prin interacțiunea copiilor începe cu respectarea instrucțiunilor de ansamblare, ulterior cei mici încep să strângă idei și să desprindă tehnici de construire pe care le folosesc pentru a crea construcții din minte.
În procesul de ansamblare dacă se confruntă cu provocări în procesul de ansamblare, vor începe să-și pună imaginația la contribuție utilizând piese de la alte seturi LEGO și chiar venind cu modele inedite, diferite de cele deja cunoascute.
Dezvoltă abilitățile spațio-orientative și matematica
Construcţiile încurajează copiii să îşi testeze modul în care relaţionează cu spaţiile şi să îşi folosească mintea pentru a roti imaginar obiectele. Aceste practici pot duce la dezvoltarea unor abilităţi superioare de orientare spaţială.
Astfel, pe măsură ce un copil construiește, va descoperi ce piese se potrivesc mai bine, cum trebuie aranjate și ce mărime ar trebui să aibă „produsul” final.
În cazul copiilor mai mici care se joacă cu seturi LEGO DUPLO pot folosi piesele pentru a învăța să identifice diferențele dintre mărimi, culori, forme și chiar a desprinde noțiuni de bază de numărare.
Aceste cărămizi chiar ajută la învățarea fracțiilor și diviziunilor pentru copiii mai mari, de la un întreg la jumătate sau un sfert, copiii învățând aceste noțiuni fără să realizeze.
Complexitatea unui joc LEGO pentru copii la vârsta de 4 ani are impact pe termen lung: cu cât jocul este mai complex în timpul anilor preşcolari, cu atât au rezultate mai bune la matematică în liceu, chiar şi după verificarea IQ-ului copilului
Abilități motrice fine
Pe măsură ce oamenii utilizează roboții pentru rezolvarea mai multor tipuri de sarcini, abilitățile umane unice vor fi întotdeauna de neprețuit. Copiii care se joacă cu LEGO Friends, LEGO Technic sau LEGO Creator își dezvoltă creativitatea, abilitatea de rezolvare a problemelor complexe, inteligența emoțională și gândirea critică.
Fizica și ingineria
Pe măsură ce un copil construiește o clădire înaltă sau chiar un pod, învață să gândească în 3 dimensiuni, să echilibreze greutatea și să utilizeze suporți pentru a întării structura, dar și să urmeze instrucțiuni care sunt detaliate pas cu pas în cadrul fiecărui produs. S-a constatat concret faptul că mulți dintre micii pasionați de aceste cărămizi de jucărie au urmat o cariera în domeniul arhitecturii, construcțiilor și al ingineriei odată ajunși la maturitate.
Abilități logice și aptitudini de rezolvare a problemelor
Mulți dintre micii proprietari de Lego nu dețin toate modelele de piese necesare și de aceea trebuie să improvizeze pentru a le aduna pe cele de care deja dispun și a le întrebuința într-un alt mod. În acest fel mintea lor este angrenată pe un traseu în care pot ajunge de la un blocaj mintal la o creație minunată.
Adaptabilitate
Orele de joacă modelează caracterul copiilor și le cizelează comportamentul, reacțiile și răspunsurile emoționale. De exemplu, puteți să observați cum reacționează copilul atunci când a rătăcit o piesă LEGO și trebuie să improvizeze pentru a duce construcția la final sau cum face față unei provocări neașteptate. Cu adevărat, mediul de joacă este cel mai bun profesor pentru copii.
Dezvoltarea răbdării și perseverenței
Răbdarea de a rămâne calm și a nu fi frustrat, persistența de a încerca lucruri noi pentru a construi ce dorești și perseverența de a ști că va funcționa în final, numai că trebuie să insiști. Pare destul de dificil de obținut aceste atribute la un copil, dar studiile demonstrează că într-adevăr funcționează.
Abilități de cooperare și lucrul în echipă
Dacă cei mici decid să construiască în echipă o clădire mare, trebuie să învețe cum să claboreze și să cadă de acord asupra planului de construcție, dar și pentru a aduna laolalta piesele. Fiecare membru vine cu propria idee asupra construcției și a pieselor ce trebuie folosite, iar unii pot avea idei mai bune astfel că trebuie să se pună de acord pentru a realiza obiectivul propus.
Aptitudini de exprimare și comunicare
Există și un studiu efectuat asupra unor copii autiști care au participat la sesiuni de joacă cu piese LEGO ce au prezentat îmbunătățiri sociale în comparație cu cei care au fost instruiți în mod tradițional.
Cei mici sunt mereu încântați să povestescă despre creațiile lor și că sunt deschiși la discuții și să răspundă la întrebări cu privire la rodul imaginației lor.
Construcția cu cărămizi poate deschide noi lumi, la fel cum fac și cărțile deoarece poți crea aproape orice din piese și poți să te joci cu ele în modalități realmente…inepuizabile. Datorită imaginației debordante, copiii se pot angrena în aventuri extraordinare prin diverse scenarii, povești pe care le dezvoltă ei inșiși pe parcurs.
Ajută-ți copilul să intre în lumea cărămizilor construibile. Pe Mindtoys găsiți toate categoriile de seturi LEGO precum LEGO Duplo, LEGO Friends, LEGO City, LEGO Harry Potter, LEGO Trolls, LEGO Ninjago, LEGO Star Wars, Speed Champions, LEGO Juniors și altele.
Sursa: Adnews
Tags: seturi lego, lego friends, lego duplo, lego
-
Comments