-
Par JulianneM le 26 March 2019 à 16:15
Cu siguranta avem nevoie de acești aminoacizi în fiecare zi dar nu la fiecare masă. Cei nouă aminoacizi pot fi derivați dintr-o singură sursă de hrană, sau o combinație de alimente, care formează împreună o proteină completă.
Stim bine ca proteinele din proveniență animală sunt complete si cele vegetale sunt adesea incomplete dar organismul uman nu are nevoie de toți cei 9 aminoacizi în fiecare porție de mâncare.
Cu un număr din ce în ce mai mare de vegetarieni și vegani, calitatea proteinelor vegetale (vs. celor din surse animale) devine un subiect important.
Și cei care sunt vegetarieni au nevoie de o sursă de proteine pentru creșterea masei musculare.
Iată cele 20 de surse bogate în proteine vegetale.
1. Semințe de cânepă
Semințele de cânepă conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali, și sunt, de asemenea, bogate în fibre. Acestea oferă un raport optim de omega-3 și omega-6 acizi grași și sunt, de asemenea, bogate în minerale și antioxidanți. Aceste semințe sunt legate de reducerea inflamației la nivel de sistem și de echilibrul hormonal, printre multe alte beneficii.
100g de semințe de cânepă conțin 30g de proteine.
2. Semințe de chia
Semințele de chia sunt o sursă completă de proteine vegetale într-o formă ușor de digerat, și sunt, de asemenea, abundente în fibre și acizi grași omega3. Ele sunt, de asemenea, bogate în minerale, inclusiv calciu, mangan, fosfor, fier și zinc. Semințele Chia conțin, de asemenea, triptofan, care vă poate ajuta să obtineți un somn mai bun.
3. Quinoa
Quinoa, considerată a fi o pseudocereală, este și ea o sursă excelentă de proteinevegetale. De asemenea, este bogată în fibre, cupru, acid folic, magneziu, mangan, fosfor și zinc, precum și o serie de antioxidanți. Quinoa conține și saponine, cărora le sunt atribuite proprietăți antioxidante și anti-inflamatorii.
100g de quinoa gătită conțin 4,5g de proteine.
4. Hummus de năut și tahini
Humusul de casă, care este în mod tradițional făcut din năut (de asemenea, cunoscut sub numele de fasole Garbanzo), ulei de măsline și usturoi, formează o proteină completă atunci când este cuplat cu nuci sau semințe. Năutul este bogat în fibre, minerale și molibden. Data viitoare când prepari hummus, adaugă câteva semințe de floarea soarelui sau de susan (sau tahini- ulei de susan) în rețeta ta și te vei bucura de o proteină completă, si o inimă sănătoasă.
100g de hummus cu tahini conține 8g de proteine.
5. Orezul brun și fasolea
Combinația dintre o varietate de cereale integrale cu leguminoase formează o proteină completă. Din acest motiv, un castron de orez brun și de fasole este o opțiune foarte bună pentru un complex mare de proteine. Orezul brun este o bună alegere, întrucât nu conține gluten. Fasolea oferă o varietate de substanțe nutritive, inclusiv vitamina B1, o varietate de minerale, și molibden, un mineral extrem de util organismului.
100g de orez brun fiert conțin 2,6g de proteine
100g de fasole fiartă conțin 9g de proteine
6. Linte cu orez
Lintea este considerată o sursă foarte bună de proteine vegetale, carbohidrați complecși și fibre. Este o excelentă sursă de minerale, dintre care se disting fosforul, fierul, zincul și magneziul, dar si de vitamine din grupul B (B1, B2, B3, B5, B6 si B9). Cele mai indicate sortimente de linte pentru alimentație sunt lintea verde și cea roşie, care îşi păstrează cel mai bine forma şi proprietăţile în urma fierberii.
100g de linte fiarta contin 9g de proteine.
100g de orez brun fiert contin 2,6g de proteine
7. Spirulina cu nuci
Spirulina oferă aproape toți aminoacizii esențiali în sine. Aceasta conține, de asemenea, o gamă largă de minerale, împreună cu mai multe vitamine B și un număr de compuși antioxidanți. Oferă organismului clorofila, care este foarte benefică pentru sistemul circulator, împreună cu sistemul digestiv și ficat. Atunci când este cuplată cu nuci, care sunt, de asemenea, bogate în minerale, veți obține o proteină completă.
100g de spirulină conțin 58g de proteine
100g de nuci conțin 15g de proteine vegetale
8. Drojdia de bere inactivă
Drojdia de bere inactivă este adesea folosită în bucătăria vegetariană, mai ales pentru ca are un gust asemănător cascavalului. Mai este numita și ”proteina vegetarienilor”, deoarece este o sursă bogată de proteine complete, având peste 55% proteină de calitatate. Cu un conținut de 18 aminoacizi, fulgii de drojdie intră în categoria proteinelor complexe și pe lângă acestea, conțin și 15 minerale. Unul dintre beneficiile fulgilor de drojdie ar fi conținutul mare de vitamine B (după unele păreri, drojdia de bere inactivă conține și vitamina B12) care ajută la menținerea unui nivel echilibrat de stres, prevenția cancerului de pancreas, asigurând și o piele sănătoasă. Alte elemente aflate din belșug în fulgii de drojdie sunt: magneziul, chromium, cuprul, vanadiumul, molybdenumul și litiumul.
100g de fulgi de drojdie de bere inactivă conțin 44g de proteine
9. Semințe de floarea-soarelui, susan, in, dovleac
Aceste semințe sunt bogate atât în proteine, cât și în vitaminele E, B1, B6, acid folic, minerale, precum magneziu, seleniu, mangan, cupru, fosfor, dar și typtofan și fitosteroli.
100g de semințe de floarea-soarelui, crude, conțin 21g de proteine vegetale
100g de semințe de susan conțin 20g de proteine
100g de semințe de in conțin 18g de proteine
100g de semințe de dovleac, crude, conțin 24g de proteine
10. Nuci, alune, caju, fistic, alune de pădure
S-a demonstrat că nucile și alunele conțin din abundență atât proteine vegetale, cât și grăsimi sănătoase (chiar și Omega-3), fiind, de altfel, și o sursă bogată de vitamine și minerale. Nucile românești sunt și sursă de polifenoli (antioxidanți) alimentari.
100g de nuci românești, crude, conțin 21g de proteine
100g de migdale crude conțin 22g de proteine
100g de caju crud conțin 18g de proteine
100g de alune de pădure crude conțin 25g de proteine
100g de fistic crud conțin 25g de proteine
11. Soia
Produsele alimentare derivate din soia, cum ar fi tofu, edamame și tempeh, oferă proteine complete, grăsimi sănătoase și fibre. Fitosterolii, lecitina, acizii grași Omega-3 și alte substanțe din compoziția semințelor de soia împiedică dezvoltarea celulelor canceroase, în special în cazul cancerului mamar. Soia are efecte benefice și în ceea ce privește funcționarea tractului digestiv, ușurând procesele digestive și de asimilare. Consumarea produselor pe baza de soia duce și la un mai bun reglaj în ceea ce privește ciclurile menstruale. Este contraindicată în dietele celor ce suferă de hipotiroidie, a femeilor însărcinate și copiilor în vârstă de sub 3 ani. Trebuie alese, de preferință, produse derivate din soia din cultura organică, obținute prin fermentare.
100g tofu bio conțin 14g de proteine vegetale
12. Hrișca
Hrișca este bogată în vitaminele E, B1 si B2, dar și în proteine complete, carbohidrați, fibre, fosfor, magneziu, cupru, zinc, mangan, seleniu și fier. Deși nu face parte din clasa cerealelor (este o plantă ierboasă înrudită cu rubarba și stevia creață), hrișca este net superioara grâului, de exemplu, prin elementele nutritive care protejează organismul de factorii externi și îl fortifică mai ales în sezonul rece și la începutul primăverii.
100g de hrișcă boabe conțin 13g de proteine vegetale
13. Amarant
Un motiv pentru care ar trebui să introduci amarantul în dieta ta este conținutul său nutritiv remarcabil. Este mai bogat în minerale, precum calciu, fier, fosfor și carotenoide decât majoritatea legumelor. Este, de altfel, o sursă de proteine complete.
100g de amarant conțin 15g de proteine vegetale
14. Mazăre verde și uscată
Mazărea este bogată în proteine, minerale, vitamine și fibre esențiale pentru organism. Este o sursă esențială de vitamina K, care activează calciul din organism care este mai rapid asimilat de oase. Mazărea este și o sursă importantă de acid folic și vitamina B6, substanțe importante pentru combaterea osteoporozei și arterosclerozei. Mazărea conține și numeroase vitamine din complexul B: tiamina (B1), riboflavina (B2) și niacina (B3). Aceste vitamine ajută la reglarea nivelului de lipide, carbohidrați și proteine din organism. Pentru a obține un profil complet de aminoacizi esențiali, se recomandă a fi consumată cu orez brun integral.
100g de mazăre uscată conțin 24g de proteine
100g de mazăre verde conțin 3g de proteine
15. Fulgii integrali de ovăz
Ovăzul este o sursă bună de elemente nutritive precum vitamina E, zinc, seleniu, cupru, fier, mangan și magneziu. De asemenea, ovăzul este o sursă bună de antioxidanți, fibre și de proteine. Una dintre componentele găsite în fulgii de ovăz – beta-glucanul – este o fibră solubilă despre care se consideră că are efecte benefice asupra nivelului de colesterol din sânge. Ovăzul este și o sursă importantă de vitamina B1, esențială pentru producerea de energie.
100g de fulgi integrali de ovăz conțin 13g de proteine
Pe lângă proteinele vegetale obținute din surse naturale puteți apela si la suplimente nutritive bogate în proteine vegetale.
Sursa: Adnews
your comment -
Par JulianneM le 27 February 2019 à 11:01
Un panou solar este realizat din celule solare in 2 straturi unite printr-un element semiconductor, asemenea unui sandwich, dupa cum explica Richard Komp intr-un video TED dedicat procesului de conversie solara. Celulele realizate din siliciu faciliteaza desprinderea electronului de atom, astfel incat sa se deplaseze liber.
Cand lumina loveste un atom, aceasta este absorbita de catre unul din electronii din jurul atomului, stimuland energia electronului.
Cele doua straturi de celule, diferite ca tensiune, sunt contaminate cu substante chimice, intr-un proces numit „dopaj”, astfel incat unul sa contina un exces de electroni iar celalalt sa fie capabil sa ii absoarba. Energia rezultata prin jonctiunea acestora poate determina functionarea oricarui aparat electric, cu conditia ca energia sa fie converita in electricitate inainte de utilizarea acestuia.
Ce cantitate de energie produce un sistem solar / panouri solare
Conform unui articol dedicat pentru panouri solare pe solarpowerocks.com, cantitatea de energie produsa de un panou solar depinde de 3 factori: dimensiunea panoului, eficienta celulelor sale solare si cantitatea de radiatie solara la care este expus.
In ceea ce priveste dimensiunea panoului, matematica este simpla: cu cat mai multe celule solare lucreaza in tandem, cu atat mai multa energie se produce. Panourile solare se gasesc in multiple dimensiuni, de la cele mici de un metru lungime pe care le poti vedea montate langa unele semafoare, la altele de 6 m care se pot roti dupa soare, in statii de prognoza meteo, pana la „fermele” de panouri solare din China si India, care se intind si 10 kilometri. Cea mai inedita „ferma” de panouri solare se afla in China si are forma unui Panda gigantic.
Chiar si in privinta panourile solare, dimensiunea nu e totul. Daca in 1950, acelasi numar de celule solare dadea 6% randament, astazi tehnologia a avansat si ajung la 20%. De aceea, eficienta lor este un factor la fel de important. Combinand dimensiunile panoului cu eficienta celulelor sale, se obtine un numar numit rating de putere, scris pe fiecare panou solar produs, pentru a estima cati W va produce in cele mai bune conditii meteo.
Cantitatea de radiatie solara influenteaza functionarea panourilor solare pentru ca este materia prima pe care acestea o utilizeaza. In plus, intemperiile pot deteriora sistemul. Iarna, majoritatea instalatiilor trebuie sa fie prevazute cu circuite duble de racire, astfel incat circuitul exterior sa joace rolul unei solutii anti-inghet, mai ales cand e vorba de sisteme termice.
Concret, un panou de aproximativ 1 mp produce anual in medie 120 kW pe an, in Romania. Iar in privinta celor termice, agentul termic din instalatia solara poate ajunge la 120°C iar temperatura apei din acumulatorul termic poate ajunge pana la 90°C, insa este recomandata limita de 55, pentru a nu cauza depuneri de calcar.
Pe langa panouri solare si sistem solar presurizat, pe Timely mai puteti gasi fitinguri alama, teava si fitinguri cupru, teava si fitinguri PPR,teava si fitinguri pexal, teava si fitinguri PVC, fitinguri zinc, robineti gaz, contoare apa, mufe rapide si mansoane reparatii, obiecte sanitare, baterii sau electrice.
your comment -
Par JulianneM le 8 February 2019 à 15:04
Eforturile de promovare trebuie să fie împărțite în 2 direcții – cea de a menține clienții actuali mulțumiți și cea de a aduce noi clienți în service auto.
Cea mai la îndemână metodă de obținere a succesului pentru un service auto este să se asigure că oferă întotdeauna clienților săi revizii și reparații auto de calitate.
Creează-ți un website de prezentare propriu
De ce un service auto trebuie să aibă un website propriu este evident. Un website cu informații complete și actualizate despre serviciile oferite, reprezintă cel mai simplu mod de a răspunde celei mai importante întrebări din mintea clientului, și anume: Ce îmi poate oferi acest service și de ce ar trebui să am încredere că mașina mea va fi pe mâini bune?
Fii prezent pe rețelele sociale
Facebook – Având o pagină oficială pentru service, ai posibilitatea de a interacționa direct cu fanii și de a răspunde întrebărilor venite din partea acestora. Mai mult, poți folosi recomandările lor pentru a ajunge și la alți proprietari de mașini în căutarea unui service auto serios.
Este important să răspunzi prompt tuturor solicitărilor și să postezi regulat informații noi. Nu uita să ai răbdare, să utilizezi un limbaj respectuos și ușor de înțeles.
Poți avea diverse discuții pe pagina de facebook precum:
– Ce este antigelul, solutia pe care o bagam in radiator si la ce ajuta acesta?
– Cum stii cand te lasa ambreiajul si ce trebuie sa faci in acest caz; sau
– Cum sa schimbi roata de la masina in numai cativa pasi daca ai facut pana.
Răsplătește-i pe cei care recomandă service-ul tău și altora
Vrei să păstrezi clienții actuali mulțumiți și să îți dezvolți afacerea? Începe să folosești o metodă de promovare căreia nu i se acordă suficientă atenție, și anume, crearea unui program de afiliați în rândul clienților actuali.
Oferă acestora o diagnoză gratuită sau o reducere la următoarea revizie în schimbul unei recomandări. De asemenea, ai putea să-i răsplătești și pe cei care își aduc la service un prieten sau apropiat.
Oferă vouchere de reducere
Oferă un voucher de reducere în valoare de 20 – 50 lei la următoarea vizită în service clienților care finalizează o reparație. În acest fel, te asiguri că va exista o dată viitoare.
Colectează adresele de e-mail, numerele de telefon și datele de naștere ale clienților pentru a desfășura campanii de promovare prin telefon, e-mail sau SMS.
Fii prezent pe platformele online dedicate promovării service-urilor auto de calitate.
Există o multitudine de platforme online care au adunat service-urile auto într-un sigur loc și care își propun să ajute proprietarii de mașini care caută un service online, să găsească cea mai bună soluție pentru rezolvarea problemelor la mașină.
Service auto București, KMG Auto, oferă mai multe tipuri de servicii precum: mecanica auto, diagnoza computerizata, revizie periodica auto, vopsitorie si tinichigerie auto.
Sursa: Adnews
your comment -
Par JulianneM le 23 January 2019 à 11:14
Deși faci sport zilnic, mănânci echilibrat și nu sari peste nicio masă, te simți slăbit și fără vlagă. Una dintre cauze poate fi deficitul de vitamine și minerale din organism.
Deficitul de vitamine și minerale se manifestă prin amețeală, oboseală, lipsă de concentrare și mai ales dificultate în a face sport. Chiar dacă mănânci echilibrat și ai o dietă bazată pe fructe și legume, uneori organismul nu poate asimila toți nutrienții necesari, și de aceea este recomandat să iei zilnic un complex de vitamine și minerale.
Ce este un complex de multivitamine și minerale?
Corpul uman are nevoie de vitamine și minerale pentru a funcționa așa cum trebuie. Asimilarea din alimente uneori nu este suficientă, și atunci se recomandă luarea de multivitamine și minerale. Un complex de multivitamine și minerale poate fi luat de oricine, dar, doar după ce ai avut o discuție cu un medic.
Rolul unui complex de multivitamine este acela de susține o sănătate bună, de a fixa în organism mineralele și vitaminele de care avem nevoie. Chiar dacă avem o alimentație echilibrată care conține fructe și legume, cereale integrale, semințe, oleaginoase, alge vegetale, carne, lactate și diverse uleiuri, tot avem nevoie de un astfel de complex.
Un complex de vitamine și minerale va asigura necesarul zilnic de B12, de exemplu. Această vitamină este esențială pentru organism la fel ca toate celelalte vitamine B.
Cine poate lua un complex de multivitamine și minerale?
Sunt complexe de multivitamine care se pot administra și copiilor iar la adulți oricine poate lua un astfel de complex. Multivitaminele și mineralele sunt recomandate a fi luate inclusiv de cei care fac sport de performanță. De ce vitamine au sportivii nevoie? La ce îi ajută?
Vitamina B este bună pentru a avea mai multă energie. Dacă nu ai energie înseamnă că aveți carențe de B-uri. Se recomandă să luați un complex care să conțină vitamina B6 si B12, tiamina, riboflavină și acid folic.
Calciu – este o altă vitamină care nu ar trebui să vă lipsească. Împreună cu Vitamina D3, potasiu și diverse proteine vă asigură creșterea densității osoase.
Exercițiile fizice care nu implică greutatea corpului, cum ar fi ciclismul, pot duce la scăderea densității minerale osoase la nivelul zonei respective. Suplimentarea cu calciu, alături de vitamina D, este benefică pentru corectarea deficiențelor și pentru menținerea sănătății optime a oaselor.
Fier – are rolul de a ajuta mușchii să lucreze eficient. Se recomandă consumul suplimentelor care conține fier pentru a evita apariția anemiei și a oboselii.
Magneziu – este un mineral foarte puternic și esențial pentru sportivi. Magneziul are un rol important în formarea osoasă. Este important să luați magneziu, deoarece acest mineral se pierde foarte ușor: prin transpirație.
Potasiu – are rolul de a ajuta la prevenirea crampelor musculare.
Zinc – este esențial pentru a preveni apariția stării de oboseală. Iata un tabel cu cat zinc trebuie consumat zilnic.
Multivitaminele pentru sportivi trebuiesc administrate zilnic și mai ales atunci când sunt competiții sportive sau antrenamente intense.
Complexul de vitamine și minerale îți asigură energia zilnică de care ai nevoie!
Sursa: ADNEWS
your comment -
Par JulianneM le 17 January 2019 à 14:40
Instalaţiile cu panouri solare (care sunt diferite de panourile fotovoltaice, producătoare de energie electrică) pot asigura un aport de până la 35 – 40% din căldura necesară unei locuinţe pe perioada sezonului rece.
Piaţa panourilor solare din România este în creştere, arată producătorii din domeniu precum Timely.ro. Aceste sisteme cu panouri solare pot asigura atât prepararea apei calde, cât şi un aport de energie în procesul de încălzire a unei locuinţe pe perioada sezonului rece.
Ce sunt panourile solare?
Panourile solare sunt grupuri de celule solare care funcționează împreună, cu scopul de a converti energia solară în energie termică (panourile solare) sau în energie electrică(panourile fotovoltaice).
Dincolo de rigiditatea detaliilor utilizate în descrierea panourilor solare și a performanțelor ce le însoțesc, trebuie reținut faptul că utilizarea acestora la scară largă înseamnă o contribuție majoră la purificarea mediul înconjurător.
Un beneficiu adus de panourile solare este acela că nu afectează în mod negativ mediul înconjurător: nu emană gaze și nu poluează aerul.
Așadar un panourile solare convertesc energia solară (căldura) în energie termică, transferabilă prin intermediul instalației speciale, în sistemul de încălzire al casei. Practic, rolul acestora este de a prelua căldura soarelui, multiplicând-o și conducând-o în boiler, unde încălzește apa menajeră, sistemul de încălzire al casei sau chiar apa din piscină.
Cum funcționeaza un panou solar?
Sistemele de panouri solare folosesc căldura de la soare pentru a încălzi apa menajeră. Apa caldă se obține prin încălzirea agentului termic (apă, antigel) din interiorul instalației cu ajutorul radiației solare.
Întrucât întreg spectrul radiației solare este utilizat pentru producerea de energie termică, randamentul panourilor solare termice este ridicat, fiind de peste 70% raportat la energia razelor solare incidente.
Sistemele de încălzire a apei folosesc panourile solare, numite colectoare, care se instalează de cele mai multe ori pe acoperișul casei.
Acestea colectează căldura de la soare pe care o folosesc pentru a încălzi înmagazinată în cilindrul de apă.
Un boiler clasic poate fi folosit alături de sistemul de panouri solare pentru a încălzi apa la temperaturi mai ridicate.
În interior, panourile solare au tuburi din cupru, umplute cu agent termic, care circulă, transferând energia termică de la soare către apa menajeră a casei. Ele sunt confecționate dintr-un material extrem de puternic, denumit borosilicat. În interiorul lor, tuburile conțin reflectoare care captează și concentrează lumina solară.
Diferențele de funcționare nu sunt semnificative, în schimb se deosebesc prin materialele din care sunt confecționate, în funcție de colectorul de care dispun și în funcție de sistemul de circulare al apei.
Pentru a afla cate tipuri de panouri solare sunt citiți aticolul următor:
Cate tipuri de panouri solare exista
Funcționează și iarna panourile solare?
Sistemele cu panouri solare funcţionează, însă, şi iarna. La parametri mai reduşi decât în perioada sezonului cald, având în vedere unghiul mai redus sub care razele solare ating suprafaţa pământului, dar şi faptul că zilele sunt mai scurte.
Media insolaţiei în lunile noiembrie – martie este de 1,74 de KWh/mp/zi, din care, utilizând un colector Panosol pot fi captaţi 1,65 KWh/mp/zi. Media de temperatură în lunile noiembrie – martie este de 2,34 de grade Celsius, ceea ce determină o cantitate necesară încălzirii spaţiului de locuit la 22 de grade Celsius de 9 Wh/mp sau 216 Wh/mp/zi. Un metru pătrat de panou solar poate încălzi 7,5 metri cubi de incintă, echivalentul a trei metri pătraţi dintr-o locuinţă.
Beneficiile utilizării de sisteme de panouri solare
Panourile solare pot asigura până la 70 – 80% din necesarul anual de apă caldă menajeră a unei locuințe, reprezentând o economie consistentă pentru fiecare familie.
Funcționând tot anul, panourile solare vidate pot gestiona întregul volum de ACM pe durata sezonului cald, randamentul scăzând iarna.
De asemenea încălzirea locuinței poate fi mai ieftină utilizând panouri solare pentru preîncalzirea apei din circuit.
Pe Timely puteți găsi produse pentru instalații termice, sisteme gaz, sisteme apa, sanitare sau electrice.
Sursa: ADNEWS
your comment
Follow this section's article RSS flux
Follow this section's comments RSS flux