• Un panou solar este realizat din celule solare in 2 straturi unite printr-un element semiconductor, asemenea unui sandwich, dupa cum explica Richard Komp intr-un video TED dedicat procesului de conversie solara. Celulele realizate din siliciu faciliteaza desprinderea electronului de atom, astfel incat sa se deplaseze liber.

    Cum functioneaza un panou solar si ce cantitate de energie produse

    Cand lumina loveste un atom, aceasta este absorbita de catre unul din electronii din jurul atomului, stimuland energia electronului.

    Cele doua straturi de celule, diferite ca tensiune, sunt contaminate cu substante chimice, intr-un proces numit „dopaj”, astfel incat unul sa contina un exces de electroni iar celalalt sa fie capabil sa ii absoarba. Energia rezultata prin jonctiunea acestora poate determina functionarea oricarui aparat electric, cu conditia ca energia sa fie converita in electricitate inainte de utilizarea acestuia.

    Ce cantitate de energie produce un sistem solar

    Conform unui articol dedicat panourilor solare pe solarpowerocks.com, cantitatea de energie produsa de un panou solar depinde de 3 factori: dimensiunea panoului, eficienta celulelor sale solare si cantitatea de radiatie solara la care este expus.

    In ceea ce priveste dimensiunea panoului, matematica este simpla: cu cat mai multe celule solare lucreaza in tandem, cu atat mai multa energie se produce. Panourile solare se gasesc in multiple dimensiuni, de la cele mici de un metru lungime pe care le poti vedea montate langa unele semafoare, la altele de 6 m care se pot roti dupa soare, in statii de prognoza meteo, pana la „fermele” de panouri solare din China si India, care se intind si 10 kilometri. Cea mai inedita „ferma” de panouri solare se afla in China si are forma unui Panda gigantic.

    Chiar si in privinta panourile solare, dimensiunea nu e totul. Daca in 1950, acelasi numar de celule solare dadea 6% randament, astazi tehnologia a avansat si ajung la 20%. De aceea, eficienta lor este un factor la fel de important. Combinand dimensiunile panoului cu eficienta celulelor sale, se obtine un numar numit rating de putere, scris pe fiecare panou solar produs, pentru a estima cati W va produce in cele mai bune conditii meteo.

    Cantitatea de radiatie solara influenteaza functionarea panourilor solare pentru ca este materia prima pe care acestea o utilizeaza. In plus, intemperiile pot deteriora sistemul. Iarna, majoritatea instalatiilor trebuie sa fie prevazute cu circuite duble de racire, astfel incat circuitul exterior sa joace rolul unei solutii anti-inghet, mai ales cand e vorba de sisteme termice.

    Concret, un panou de aproximativ 1 mp produce anual in medie 120 kW pe an, in Romania. Iar in privinta celor termice, agentul termic din instalatia solara poate ajunge la 120°C iar temperatura apei din acumulatorul termic poate ajunge pana la 90°C, insa este recomandata limita de 55, pentru a nu cauza depuneri de calcar.

    Avantajele sunt incontestabile, mai ales atunci cand investitia se face cu cap si furnizorul de panouri solare se alege cu atentie. Timely este producator de panouri solare.

    Pe langa panouri solare si sistem solar presurizat, pe Timely mai puteti gasi fitinguri alamateava si fitinguri cupruteava si fitinguri PPR,teava si fitinguri pexalteava si fitinguri PVCfitinguri zincrobineti gazcontoare apamufe rapide si mansoane reparatiiobiecte sanitare, baterii sau electrice.

    Alte articole ce v-ar putea interesa:

    Ghidul Timely: Cum aleg un panou solar?

    Sistem de panouri solare pentru preparare apa calda si incalzire

    Panouri solare: ce sunt si ce beneficii aduc acestea?

    Cate tipuri de panouri solare exista


    your comment
  • Un somn odihnitor nu ține doar de o saltea confortabilă și programarea orei la care să te culci ci și de pijamale confortabile.

    Deși avem tendința să spunem că nu contează în ce dormim, că oricum nu ne vede nimeni este important să ne simțim bine chiar și atunci când suntem în pijamale alături de persoana dragă.

    Fii la modă și în pijamale nu doar cu ținutele de stradă

    În primul rând trebuie să găsești materialul perfect de pijama pentru pielea ta care te face să te simți bine când le îmbraci. Dacă materialul îți displace la atinge cu siguranță nu vei dormi confortabil. Bumbacul sau mătasea poate fi cea mai bună alegere de pijamale pentru femei, fiind un material natural, ușor și moale la atingere.

    Dar pe lângă material mai sunt importante și detaliile. Mărimea contează foarte mult și este mai bine să porți pijamale largi, decât cele strâmte pe corp, care îți vor lăsa urme și nu îți vor permite să te miști cum vrei. De aceea poți opta pentru pijamale clasice precum Harmony Paint de la Misstero. Elasticul trebuie să fie în așa fel încât să nu îți întrerupă circulația, dar nici să îți pierzi pijamalele prin pat.

    Fii la modă și în pijamale femei din bumbac, mătase, satin sau o camașă din mătase naturală

    Dacă îți dorești să te simți sexy dar și comod încearcă să porți pijamaua pentru damă din mătase Fedora Lace de pe Misstero.

    Dantela de cea mai fină calitate îmbinată cu matase naturală 100%, sunt combinația perfectă pentru o ținută provocatoare și plină de senzualitate.

    Modelele de pijamale care le găsim în magazinul online oferă un aer feminin și plin de senzualitate, cu o croială fină și culor calde.

    Noua colecție de pijamale pentru femei MISSTERO, vine cu o combinație perfectă între stil și confort. Materialele mătăsoase folosite la pijamalele Misstero, sunt puse in valoare de o creatie unica si linii fine. In casa sau pe strada, Pijamalele pentru femei, pot fi purtate si asortate cu Bustiera Karis White Lace pentru un look sexy si increzator.


    your comment
  • Acum 5000 de ani o printesa din China, Leizu care avea 14 ani, statea sub un dud si i-ar fi cazut un cocon de matase in ceasca de ceai. De la caldura ceaiului firul lung si stralucitor s-ar fi desfacut de pe gogoasa si astfel i-a venit ideea sa il teasa. Pentru o perioada de 3000 de ani au fost singurii pastratori ai acestui secret.

    Istoria matasii naturale si cum se obtine aceasta

    Printesa Leizu a studiat viata viermelui de matase si la recomandarea sotului ei, imparatul Huang Di a inceput sa instruiasca doamnele de companie in arta cresterii acestor viermi speciali.

    Legenda spune ca din acel moment printesa a devenit zeita matasii naturale in mitologia Chinei iar secretul cresterii acestor viermi de matase si a obtinerii firelor a fost atent pazit la Curtea imperiala chineza.

    Drumul Matasii

    Dupa matase a fost denumita si calea comerciala “Drumul Matasii”, care lega China, Japonia si India de Europa. Pe vremuri matasea era una din cele mai de pret marfuri valorand greutatea sa in aur pur.

    Se spune ca in Europa matasea a ajuns in jutul anului 522 e.n. prin doi calugari trimisi de imparatul bizantin Justinian I. Acestia au reusit sa fure din China, ascunse in bastoanele lor de drum, seminte ale arborelui de dud si oua de matase, astfel monopolul Chinei privind matasea „s-a spart”. Productia matasei a inceput apoi in Europa; in Bizant, Italia si Spania.

    Desi  nu pare a fi mare lucru, obţinerea firelor de matase de pe gogosile viermilor necesita multa truda. Pentru 10 grame de ouă e nevoie de 30 de metri patrati de spatiu, iar pentru hranirea a 100 de grame de oua de viermi e nevoie de un hectar de livada de duzi. Dintr-un gram de oua se pot obtine aproximativ doua kilograme de gogosi, iar pentru creşterea unui gram de oua de viermi sunt necesare aproximativ 40 de kg de frunze de dud.

    Perioada de incubatie a oualor e de doua saptamani. Larvele cresc intr-o luna şi fac gogosi care sunt recoltate in 10 zile. Orice modificare a parametrilor de crestere compromite larvele, care mor.

    Fibrele de matase au la baza o substanta proteica numita fibroina. In cazul celei mai raspandite specii, Bombix mori, fibroina este insotita de 30% sericina, specie care se hraneste cu frunze de dud. Intre timp s-au dezvoltat mai multe rase ale aceleiasi specii. Sericicultura, ramura a zootehniei, a permis dezvoltatrea indeletnicirii cresterii viermilor de matase si eficientizarea obtinerii firelor de matase.

    In continuare, in zilele noastre, principalii producatori de matase sunt: China, Japonia, India si Brazilia.

    Despre tesatura din matase

    Tesatura de matase este moale si rezistenta, are un luciu minunat si este izolatoare atat importiva frigului cat si impotriva caldurii. Matasea poate prelua umiditate pana la maxim 40% din greutatea sa fara sa o simti ca este uda sau fara sa-si piarda calitatile izolatoare. Aceasta nu se sifoneaza usor.

    Structura si proprietatile tesaturilor din matase nu permit fixarea si dezvoltarea acarienilor (fiind ideala pentru confectionarea lenjeriilor de pat, pijamalelor si camasilor pentru persoane ce sufera de alergii), nu creaza alergii la nivelul pielii.

    Tesaturile din mataseau conductibilitate electrica si termica scazuta. Asta inseamna ca articolele de imbracaminte sau lenjerie din matase naturala creaza un anumit confort la purtare care nu se compara nici pe departe cu tesaturile din alte fibre naturale. Calitatile acestea o fac sa fie cea mai portivita in fabricarea de saluri, fulare, articole de imbracaminte.

    Matasea naturala fiind o fibra de proteina (fibroina) este apropiata compozitiei pielii omului si datorita luciului natural (este cea mai lucioasa dintre firbele naturale), tesaturile din matase sunt suportate foarte bine pe piele in general si in special de persoanele cu alergii, eczeme sau neurodermite.

    Retineti, doar in tesaturi din 100% matase naturala va veti simti confortabil.

    In trecut Romania a fost al doilea cel mai mare exportator de matase naturala din Europa si al saselea din lume.

    Pijamale Misstero

    Daca va doriti sa aveti un somn confortabil puteti comanda pijamale din matase naturala sau camasi de pe Misstero.

    Cu materiale fine si de calitate, matase si imprimeuri pastelate, colectia MISSTERO vine in intampinarea femeilor si barbatilor care vor sa stea in casa cu clasa si stil. Concepute pentru interior si exterior, pijamalele MISSTERO sunt completate de halate de catifea sau matase unicate si in editie limitata.

    Sursa: Adnews


    your comment
  • In primul rand trebuie sa stim ca zincul este un oligoelement mineral indispensabil organismului, pe care il putem gasi in diferite alimente sau sub forma unor suplimente alimentare.

    Ce beneficii, proprietati si rol are zincul pentru organism?

    Zincul are numeroase beneficii pentru organism, iar lipsa zincului poate duce la aparitia unor probleme de sanatate precum scaderea imunitatii, probleme cu pielea sau chiar incetinirea cresterii la copii.

    Organismul unei persoane adulte contine in jur de 3 grame de zinc, iar acesta este distribuit in celule, cu precadere la nivelul oaselor si altor tesuturi, fluidelor, organelor interne. Cea mai mare cantitate de zinc, aproximativ 95%, se afla in celule.

    Care sunt beneficiile si rolul zincului in organism?

    Printre beneficiile zincului pentru sanatate se numara:

    1. reglarea sistemului imunitar – organismul are nevoie de zinc ca sa activeze celulele T. Aceste celule sunt responsabile de functionarea sistemului imunitar si de procesul de diviziune celulara. Un nivel scazut de zinc poate favoriza contractarea infectiilor, printre care si pneumonia. Zincul este recomandat ca adjuvant in ameliorarea simptomelor racelii, cu scopul de a reduce inflamatiile de la nivelul mucoasei nazale;
    2. mobilizarea vitaminei A – zincul este o componenta esentiala care ajuta la transportul vitaminei A in sange;
    3. rolul important in procesele celulare – celulele au nevoie de zinc ca sa functioneze optim. Procesul de divizare a celulelor se numeste mitoza si este important pentru dezvoltarea si functionarea optima a organismului;
    4. mentinerea sanatatii sistemului osos – absorbtia de calciu in oase depinde de un nivel optim de zinc. Acesta este esential pentru oase sanatoase si pentru vindecarea rapida in cazul unei fracturi;
    5. mentinerea sanatatii parului, a unghiilor si a pielii – zincul este un mineral esential pentru celulele care se divid si se dezvolta rapid, asa cum sunt celulele pielii, ale parului si ale unghiilor;
    6. protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ – zincul are proprietati antioxidante si, impreuna cu cuprul, protejeaza celulele impotriva radicalilor liberi, substante care accelereaza procesul de imbatranire si favorizeaza aparitia unor boli, precum bolile cardiovasculare;
    7. mentinerea fertilitatii – zincul contribuie la procesul de ovulatie in cazul femeilor si ajuta la producerea de material seminal si testosteron in cazul barbatilor;
    8. reglarea metabolismului – zincul este o parte esentiala in procesul de sinteza si descompunere a carbohidratilor, proteinelor, lipidelor si acizilor nucleici in procesul de metabolizare;
    9. ameliorarea simptomelor ADHD – zincul poate contribui la diminuarea hiperactivitatii si impulsivitatii persoanelor care sufera de ADHD, conform National Library of Medicine.

    Din ce surse iti poti lua sursa necesara de zinc?

    Zincul poate fi gasit sub forma de suplimente alimentare, insa exista si alimente care contin din belsug acest mineral esential. Alimentele care contin zinc sunt urmatoarele:

    • legume – broccoli, sfecla rosie, ciuperci, cartofi, sparanghel, varza, morcovi, varza de Bruxelles, salata verde, dovleac, spanac, rosii. O portie de 100 de grame de broccoli fiert contine 4 miligrame de zinc.
    • alimente bogate in proteina de origine animala, precum carnea rosie (vita, porc, oaie, miel) sau carnea de pui – spre exemplu, 80 de grame de carne de vita contin 9 miligrame de zinc;
    • fructe proaspete – ananas, mango, capsuni, portocale, banane, caise. De exemplu, 100 de grame de portocale contin 2 miligrame de zinc.
    • produse lactate si oua – 100 de grame de iaurt contin 3 miligrame de zinc;
    • fructe oleaginoase – caju, arahide, migdale, alune, fistic, nuci. Spre exemplu, o portie de 100 de grame de migdale contine 3 miligrame de zinc.
    • peste si fructe de mare – somon, sardine, ton, homar, scoici, crab sau midii. O portie de 100 de grame de ton contine 8 miligrame de zinc.

    Care este doza zilnica de zinc recomandata

    Doza zilnica necesara de zinc variaza in functie de fiecare organism, de varsta sau sex, conform tabelului de mai jos:

    Doza zilnica necesara de zinc

    Suplimentele alimentare pe baza de zinc recomandate sunt cele de tipul acetat, citrat, glicerat, picolinat sau monomethionina de zinc. Acestea au un grad de absorbtie ridicat.

    Suplimentele alimentare pot fi gasite sub forma de tablete, capsule, lichid sau sirop, combinat cu alte minerale si vitaminesau singur. Administrarea lor se face intotdeauna dupa masa, iar doza maxima recomandata adultilor este de 40 mg/zi.

    Sursa: Adnews

    Alte articole de pe Adnews care v-ar putea interesa:

    Un complex de vitamine si minerale îți asigură energia pentru întreaga zi

    Lecitina ajută și la slăbit!

    Ce este un calculator IMC (BMI)?

    Ce beneficii aduce consumul de ceai verde

    Iată cum puteți slăbi sănătos


    your comment
  • Încălzirea în pardoseală are multe avantaje și este o caracteristică de lux și o tendință populară la locuințele noi și atunci când se fac renovări, pentru ca le oferă beneficiarilor o viață curată, confortabilă și care se bazează pe un design inovativ.

    Cu toate că nu există niciun dubiu că  încălzirea în pardoseală reprezintă cel mai confortabil mod de a-ți încălzi degetele de la picioare,  merită oare bătaia de cap și costurile suplimentare pe care le implică?

    Avantaje încălzire în pardoseală

    Timely: Avantaje si dezavantaje pentru incalzire in pardoseala

    1.Încălzirea în pardoseală este eficientă

    Sunt două tipuri de încălzire in pardoseala: încălzire in pardoseala electrica și încălzire in pardoseala cu apă. Ambele oferă încălzire într-o cameră, de la nivelul podelei, emanând o căldură consistentă și eficientă în întreaga încăpere.

    Sistemele pe bază de apă caldă pompează apă încălzită prin țevi pentru a genera căldură, în timp ce încălzirea in pardoseală electrică încălzește cablajul de sub podea pentru a genera căldură.

    Caloriferele tradiționale trebuie să fie încălzite la o temperatură ridicată (între 60-80 grade Celsius) pentru a încălzi o cameră în mod eficient, si sunt conectate la o centrala termica pe gaz, sau la o centrala termica pe lemne. Incălzirea in pardoseală are nevoie de o temperatură de numai 29 grade Celsius sau chiar mai puțin, în funcție de finisajul podelei, pentru a încălzi camera.

    Iar dacă te-ai decis să deschizi o fereastră deasupra caloriferului pentru a lăsa să intre aer proaspăt în casă, toată energia plătită pentru a încălzi locuința o să iasă pe geam.

    Incalzirea in pardoseala oferă o economie medie de 15% pentru facturile de la căldură datorită modului eficient de încălzire a locuinței.

    2.Simplu de utilizat

    Odată instalată, încălzirea in pardoseala nu necesită practic niciun fel de întreținere și vine cu o garanție pe toată durata vieții pentru a-ți oferi un confort mental total. Termostatul de camera se asigură că încălzirea funcționează în modul cel mai eficient, fie automat cu un termostat inteligent WiFi, fie dacă dorești, cu un termostat programabil, care poate fi programat pentru a asigura că încălzirea pornește în anumite momente, oferindu-ți opțiunea de oprire pe timpul nopții.

    3.Mai mult spațiu și libertate de proiectare a spațiului

    Cu încălzirea in pardoseala, te poți bucura de faptul ca întreaga cameră nu o să mai prezinte calorifere pe pereți. Chiar și cele mai moderne radiatoare ocupă spațiu pe un perete, așa că imaginează-ți libertatea de proiectare a spațiului pe care ți-o ofera pardoseala încălzita.

    4.Compatibilă cu majoritatea tipurilor de pardoseală

    Incălzirea in pardoseala îți oferă libertatea de a-ți proiecta casa așa cum dorești, profitând la maxim de spațiul de pe perete și de pe podea. Și ai libertatea de a-ți alege tipul de podea pe care o dorești, mai ales că încălzirea prin pardoseala funcționeze foarte bine cu parchet laminat, din lemn, gresie, mochetă, covoare și multe altele.

    5.Siguranță și Confort

    Atunci când ai încălzire prin pardoseala, nu mai trebuie să-ți faci griji cu privire la marginile ascuțite sau la suprafețele fierbinți ale caloriferelor, mai ales în momentele în care familia are copii. Sistemul de încălzire este ascuns în siguranță și nu va deveni prea fierbinte la atingere.

    6.Ușurință la instalare

    Dezavantajele încălzirii prin pardoseală

    1.Durata de instalare

    Din moment ce este necesar să aplici o sapa în partea superioară a sistemului de încălzire in pardoseală, trebuie să iei în considerare și timpul necesar pentru ca acesta să se usuce complet, înainte ca pardoseală să poată fi pusă pe loc – de obicei cateva zile.

    Încălzirea in pardoseală pe bază de apă solicită mai mult timp, deși acest lucru nu prea contează prea mult, pentru că discutăm de instalarea acestuia ca parte a unui proiect mai mare de construcție sau de renovare, instalarea fiind de obicei finalizată în termen de o săptămână.

    2.Prețul încălzirii în pardoseală

    Atunci când se estimează pretul incalzirii in pardoseala, o cotă de estimare a costurilor sigure este cuprinsă între 70 și 100 Lei pe metrul pătrat. Sau mai mult în funcție de tipul de sistem de încălzire pe care îl alegi pentru locuința ta.

    3.Probleme cu înălțimea pardoselii

    Pentru știința ta trebuie să știi că sistemele de încălzire in pardoseală măresc înălțimea podelei dintr-o cameră  în medie cu câțiva centimetri, în funcție de sistemul pe care îl alegi. În plus, este nevoie să faci montarea unor plăci izolatoare pe sub instalația de încălzire pentru a maximiza nivelul de eficiență energetică și pentru a te asigura că toată căldura se orientează către partea de sus, nu în jos. Panourile de izolație vor crește înălțimea pardoselii.

    Cu toate acestea, dacă înălțimea în cameră este o problemă, atunci sistemul electric de încălzire prin pardoseală poate fi ideal – datorită cablului extrem de subțire atașat la plasă, în consecință, acesta nu va ridica în mod semnificativ înălțimea podelei.

     

    Pe Timely puteti gasi produse pentru instalatii precum fitinguri zincscule si aparate PPRteava si fitinguri cuprufitinguri alamateava si fitinguri pexal sau panouri solare.

    Pe langa panouri solare si sistem solar presurizat, pe Timely mai puteti gasi fitinguri alamateava si fitinguri cupruteava si fitinguri PPR,teava si fitinguri pexalteava si fitinguri PVCfitinguri zincrobineti gazcontoare apamufe rapide si mansoane reparatiiobiecte sanitare, baterii sau electrice.

    Sursa: Timely

    Blog


    your comment


    Follow this section's article RSS flux
    Follow this section's comments RSS flux